Marketing másként, ahol a márkád értékeit mindenki számára láthatóvá tesszük!

 

email: hello@modernitymarketing.com

telefon: +36 20 613 6500

Kövess minket!

Hipernet túraBOT – az idegenvezető chatbot

#nemenjelmellette

A Telenor június végén mutatta be a Hipernet túraBotot, ami egy Facebook Messenger chatbot.

Mi az a chatbot és mire jó?
Általánosságban a botnak hívjuk azokat a szoftvereket, amelyekkel automatizálni tudunk valamilyen feladatot. Leggyakrabban ismétlődő feladatokat tudnak elvégezni ezek a botok pl.: e-mailek kiküldését, azonban a chatbotok „chatelnek” az ügyféllel. Így az ügyfélkommunikációs feladatokban hatalmas segítséget nyújtanak az adott cégnek.

A Facebook chatbotja attól különlegesebb a többi hasonló próbálkozástól, mert a Facebook saját Wit.ai bot motorját használja, ami lényegében azt jelenti, hogy a botok tanulnak is a beszélgetésekből nem csak átlátják azokat. Így minden egyes beszélgetés során egyre okosabbak és okosabbak lesznek.
A chatbotok legjelentősebb szerepe a kommunikáció automatizálása, amivel megkönnyítik a két fél közötti a kommunikációt. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az adott cégnek-vállalkozásnak munkaerőt biztosít. Pl. sok nagy cég használja már most is a Messengert a vásárlók tájékoztatására.
A leggyakoribb weboldalak ahol a chatbotokkal találkozhatunk a webshopok, ahol akár kérdezni is tudunk a (ro)botoktól vagy a nagyobb bankok oldalain is elterjedt segítségként üzemelnek.

A botok másik elterjedt csoportját a kikapcsolódásra illetve az edukatív megoldásra törekvő botok adják, ilyen többek között a:

  • a Skyscanner botja amit használva repülő utakat is kereshetünk és a jegyeket akár azonnal megvásárolhatjuk a segítségével.
  •  Sihuhu, ami egy menetrend bot, érdekessége, hogy az első magyar vonat menetrend bot, amit egy magyar csapat fejlesztett, használatával az aktuális MÁV menetrend mindig a zsebünkben van.
  • és ilyen a túraBOT is.

Nagyon jó ötlet volt a Telenortól! (Még akkor is ha az egyik mobilinternet szolgáltatásukat szeretnék reklámozni vele, de ezt most elnézzük nekik.)

 

 

A túraBOT lényege, hogy rövid túrákkal mutatja be egy-egy város elrejtett történeteit. Ami egy zseniális ötlet, mert biztos vagyok benne, hogy mindenki volt már hasonló szituációban, hogy elsétált -akár többször is- egy érdekes szobor, felirat, homlokzat mellett és érdekelte volna az adott dolog háttere, mégis tovább ment. Példának okán én is sokszor elsétáltam már Budapesten a Falk Miksa utca elejénél található öngyilkos mókus szobra mellett, és minden egyes alkalommal elgondolkoztam azon, hogy milyen jelentéssel bírhat az a kis szobor. Ennek ellenére egyetlen egyszer sem vettem a fáradtságot, hogy utána nézzek alaposabban…


A túrabot nem csak az adott város lakóinak, de egy turistának is hasznos élményt nyújt, ugyanis az 5 Budapesti útvonalon kívül, 8 vidéki útvonalat is tartalmaz, így akár: Szegeden, Pécsen, Debrecenben és Balatonfüreden is sétálhatunk vele.
Használata egyszerű, egyetlen feltétele a folyamatos internetkapcsolat. Folyamatos interakcióban tartja a felhasználót azzal, hogy válaszolnunk kell az adott kérdésekre. A bot a válaszainkból tudja építeni a túránkat, melyek kicsiknek és nagyoknak is tartalmas kikapcsolódást nyújt.

Az adott érdekességeket nem csak olvashatjuk, hanem akár egy audio guide segítségével meg is hallgathatjuk.

Az útvonalak különböző hosszúságúak és tematikájúak, elsőnek a várost kell kiválasztanunk majd a túra témáját. Miután a témát kiválasztottuk kapunk egy kicsit részletesebb leírást arról, hogy mi fog ránk várni, illetve a túra várható hosszát is látjuk. Ha nincs elegendő időnk egy túrára, vagy mégsem tetszik a kijelölt útvonal, akkor egyszerűen választhatunk egy másikat.

Jó szórakozást mindenkinek, és ne felejts el nekünk véleményt írni a saját tapasztalataidról, ha kipróbáltad a túraBOT-ot!